HLF-seminarier vid Historiedagarna

Vid årets upplaga av De Svenska Historiedagarna i Karlskrona 30 september – 2 oktober arrangerar HLF två seminarier av särskilt intresse för historielärare: ett om undervisning kring kunskapsmålet ”historieanvändning” och ett om källor och källkritik i undervisningen. Många är redan anmälda men det finns ännu några platser kvar, så anmäl dig om du inte redan gjort det. Se nedan för en närmare beskrivning av HLF-seminarierna och DSH:s hemsida för det fullständiga programmet. Väl mött i Karlskrona!

F2: Att undervisa om historieanvändning i grundskolan – omöjligt eller bara svårt? (Fredag 30 september kl. 15.00–16.00)

Skolinspektionen genomförde 2015 en kvalitetsgranskning av historieundervisningen i grundskolan (pdf) och kom bl.a. fram till att »undervisningen behöver utvecklas vad gäller att skapa samband mellan olika tidsdimensioner genom de ämnesspecifika förmågorna källkritik och historieanvändning«. Seminariet tar sin utgångspunkt i svårigheterna att undervisa kring kunskapsmålet »historieanvändning«. Rapportens huvudförfattare, Andrés Brink Pinto, redogör inledningsvis för undersökningen, som sedan kommenteras av Mattias Ludvigsson från Skolverket. Grundskollärare Marcelle Thoursie berättar om svårigheterna med att i grundskolan undervisa kring historieanvändning, och Per Höjeberg, lärarutbildare vid Stockholms universitet, reflekterar över orsakerna till detta och ger sedan några förslag på hur bristerna kan avhjälpas. Efter inläggen vidtar ett samtal mellan de medverkande.

L2: Källor och källkritik i undervisningen (Lördag 1 oktober 10.00–11.00)

I seminariet talar tre föreläsare om hur källor och källkritik används på tre olika stadier i skolan. Professor Anna Götlind, Stockholms universitet, tar upp mellanstadiet med utgångspunkt i sin bok Historiska källor om barn. Marcus Karlsson, koordinator på Historieprogrammet, behandlar källanvändning på gymnasiet med utgångspunkt i sin nyskrivna övningsbok i historia. Jan van der Salm, högstadielärare vid Rutsborgskolan i Bjärred, talar om arbete med källor på Internet. Samtalet leds av Håkan Danielsson, koordinator på Historieprogrammet.