Historielärarnas förening har fått en ny krets!

Historielärarnas förening har sedan länge aktiva lokalkretsar i Skåne, Östergötland, Stockholm och Göteborg. I slutet av september bildades emellertid även en krets i Dalarna. Det formella beslutet har föregåtts av flera möten under våren. Till Dalakretsens ordförande valdes gymnasieläraren Stefan Cohen, från Hagströmska gymnasiet i Falun. En handfull lärare ingår i dagsläget i kretsens nystartade styrgrupp. Gruppen har redan planerat en fortbildningseftermiddag som äger rum på Högskolan Dalarna den 1 november.

Om du är intresserad av att engagera dig i styrgruppen eller bara vill delta i kretsens framtida arrangemang, är du varmt välkommen att kontakta Stefan (stefan.cohen2017@gmail.com ) eller oss i styrelsen (styrelsen@historielararna.se).

Har du som historielärare erfarenheter av Forum för levande historia?

Ylva Wibaeus, normalt universitetslektor i ämnesdidaktik inriktning historia vid Stockholms universitet (HSD) arbetar för närvarande med ett utredningsuppdrag på Regeringskansliet, Kulturdepartementet. Hennes uppgift är att utreda konsekvenserna för myndigheten Forum för levande historia av inrättandet av det nya museet om Förintelsen.

Som ett led i utredningsarbetet har Ylva vänt sig till HLF för att försöka komma i kontakt med historielärare och lärarutbildare i historia. Om du har erfarenheter av den verksamhet som Forum för levande historia (FLH) erbjuder – det kan röra myndighetens utställningsverksamhet, lärarfortbildning/lärarseminarier, lektionsupplägg, material för elever liksom annat digitalt material – får du därför gärna höra av dig till oss i styrelsen så vidarebefordrar vi dina kontaktuppgifter till Ylva och de tjänstemän som arbetar med utredningen. Du når oss på styrelsen@historielararna.se.

Skolverket presenterar ämnesfortbildning: ”Historieundervisningens röster”

Skolverket har tagit fram en modul som vänder sig till lärare i historia i årskurserna 4–9. Här finns tips om hur man kan utveckla en undervisning som tar hänsyn till både elevernas och det förflutnas röster och skapar sammanhang mellan det förflutna, nutiden och framtiden. Artiklarna utgår från de långsiktiga målen och det centrala innehållet i Lgr22. I modulens undervisningsaktiviteter ges möjlighet att pröva frågedriven undervisning, arbeta med analys av historiskt källmaterial och nutida historiebruk samt utveckla arbetet med historiens långa linjer.

Modulen innehåller följande delar:

  1. Angelägna frågor i historia
  2. Tolka och granska historiska källor
  3. Arbete med historiebruk i praktiken
  4. Långa linjer och vägledande begrepp