Sveriges historia – mer än bara krig och kungligheter?

Samtidigt som de globalhistoriska perspektiven uppmärksammas alltmer (bland annat i HLF:s första nätverksträff denna termin) får de nationella perspektiven allt större utrymme i historiekulturen. Museisatsningen sverigeshistoria.se och Historien om Sverige, SVT:s nya serie i 10 delar, är tydliga exempel på detta.

Men vad är det vi ser, varför är intresset för svensk historia så stort i samhället – och hur återspeglar det sig i skolan och i skolämnet historia?

Föredrag och samtal
Vid vårens andra träff berättar Frida Starck Lindfors, projektledare vid Statens historiska museer/ sverigeshistoria.se, och Björn Wahren, tv-producent på SVT, om hur de ser på sina satsningar kring svensk historia.

Efter föredragen möts vi i mindre samtalsgrupper för att utbyta tankar. Vilka möjligheter och hinder ser vi i att anlägga ett nationellt perspektiv i vår undervisning? Står det i motsättning till ett globalhistoriskt perspektiv?

Onsdag den 19:e april kl. 18.00-20.00, digitalt via zoom

Träffen är gratis och vänder sig i första hand till dig som undervisar historia i grundskola, gymnasium, folkhögskola eller högskola, alla intresserade är dock varmt välkomna! Anmäl dig genom att anmäla dig här på vårt digitala anmälningsformulär senast den 13 april. Aktuell zoomlänk kommer att mejlas ut till alla som anmält sig.

Här finns inbjudan i pdf: [Nätverksträff 2023 04 19 – Sverigeshistoria – 2023 03 10]