HLF-resa till Oslo vecka 44 – intresseanmälan

I samarbete med HLF men i regi av Voksenåsens Kulturcenter erbjuds nu möjlighet att delta i en hågkomstresa till norska minnesplatser för nazismens offer 28-30 okt 2024.

Lär mer om vad som hände i vårt grannland Norge under andra världskriget. Lär om ockupationen och vägen till Förintelsen för de norska judarna, samt om den norsk-svenska relationen under den tiden.

Ett annat intressant tema är den norska motståndsrörelsens roll och hur denna har diskuterats bland historiker och författare under senare år i Norge.

Terrordåden den 22 juli 2011 som ett exempel på ett mer nutida hot mot demokratin och hur detta har påverkat Norge lyfts även fram under resan.

Inte minst ges tillfälle att möta och diskutera historia och historiedidaktik med andra historielärare från Norge och Sverige

Under kursen besöker vi minnesplatser och museer med anknytning till andra världskriget samt terrordåden den 22 juli. Du kommer att bo och ha seminarier på Voksenåsen, som är Norges nationalgåva till Sverige som tack för hjälpen under kriget. Voksenåsen ligger i naturen, på toppen av Oslo och med panoramautsikt över staden.

Voksenåsen kultursenter genomför studie- och skolresor till norska minnesplatser för nazismens offer.

 Historisk bakgrund

Den 26 november 1942 deporterades 529 norska judar – män, kvinnor och barn – direkt från Oslos hamn till gaskamrarna i Auschwitz. Senare samma vinter tvångssändes ytterligare människor till tyskockuperade läger och totalt deporterades en tredjedel eller 776 norska judar. Endast 38 överlevde.

Nästan alla som överlevde gjorde det genom att fly över gränsen till Sverige. Den 3 december 1942 vände sig Sverige till Nazityskland med erbjudandet att ta emot de norska judar som gömde sig och ge dem en fristad. Svaret var nej.

Detta kan beskrivas som vändpunkten för Sverige under andra världskriget, och röstades fram som den mest betydande händelsen i media 1942. Men den här delen av historien är nästintill okänd i Sverige.

 

Kostnader

5000-6000 nok/person beroende på hur många som anmäler sig. Kurs, boende (2 nätter) i dubbelrum med måltider och inträden på museer samt resor under kursen ingår i priset. Deltagare bokar och bekostar själv resan till och från Oslo. Enkelrum kan fås mot tillägg.

Skicka en intresseanmälan senast 15/5

Anmälan är inte bindande, utan vi vill undersöka intresset för att kunna gå vidare i det förberedande arbetet med denna resa. Minsta deltagarantalet är satt till 15 personer för att resan ska bli av. Anmäl ditt intresse till Historielärarnas Förening mejladress: sch@du.se

Efter att sista datum för intresseanmälan passerat kommer Voksenåsen att kontakta intressenter med ett fastslaget program och möjlighet att göra en bindande anmälan.  

Vid frågor gällande Voksenåsen och resans innehåll, tveka inte att kontakta:

henriette@voksenaasen.no

 

Se det preliminära programmet här