Anna Ekström öppnar för fler timmar till historia

Regeringen ger Skolverket i uppdrag att se över grundskolans timplan och öppnar därmed för möjligheten att omfördela timmar mellan ämnen. I sin kommentar i SVT:s Rapport 2020-02-19 (19:30-sändningen) pekar utbildningsminister Anna Ekström särskilt ut historia som i behov av fler timmar: ”Inte minst historia är ju ett ämne som är hur viktigt som helst i en tid när man vilt blandar fakta och åsikter i den allmänna debatten, ja då behöver alla en rejäl kunskapsgrund i historia. Så nu ger vi Skolverket i uppdrag att se över timplanen.”

Historielärarnas förening har under en följd av år uppvaktat ansvariga ministrar och politikerna i utbildningsutskottet för att få fler timmar till ämnet. På måndag den 24 februari kommer företrädare för föreningen att träffa Anna Ekström för att diskutera villkoren för historieämnet i skolan.

”Det är oerhört glädjande att ansvariga politiker nu har förstått att timmarna inte räcker till för historieämnets viktiga uppdrag”, säger HLF:s ordförande David Ludvigsson i en kommentar. ”Det finns oerhört stora förväntningar på historieämnet, men det behövs naturligtvis fler timmar för att historielärare ska kunna leva upp till dessa förväntningar. Det känns som en stor framgång för Historielärarnas förening att det nu äntligen blir en översyn av timplanen i grundskolan.”